Quick Transition to E-Learning – Swedish Translations

Snabb övergång till e-lärande – svensk översättning

Due to the worldwide coronavirus emergency, academics are having to switch to e-learning. Virna Rossi has created a series of videos to help academics transition to e-learning methods and methodologies in the midst of uncertainty. This series of ‘home-made’ videos, created by Virna Rossi is to help academics with this sudden change, promoting the pedagogy of care.  Click here to access the original set of videos in English. On this page, you will find the Swedish translations of these videos.

The translation of video 1 has been completed. Translations of the other videos will follow soon…

Hej allihop. Jag hoppas att ni och era familjer mår bra i dessa pandemitider.
Mitt namn är Virna Rossi och jag är kursledare för PG cert (Post-Graduate Certificate in Learning and Teaching) och den kommande ME utbildningen i kreativ undervisning vid Ravensbourne universitet i London.
Jag introducerar en serie videoklipp som kallas ”fast e-learning switch”. Detta görs med anledning av att många av er, i egenskap av universitetslärare, har tvingats ställa om till nätundervisning mycket snabbt och ibland med endast några veckors framförhållning. Kanske har du aldrig gjort delta förut och kanske känner du dig därför lite förvirrad och full av frågor.
Filmklippen kommer att vara väldigt korta (runt fem minuter per film)

Lista på innehållet i filmerna:

Introduktionsfilm

1. Introduktion

Detta är områdena jag vill undersöka:Basen, hur börjar jag och hur stöttar jag mina studenter? Efter det tittat vi på IT-verktyg och hur vi kan anpassa undervisning och bedömning, VLE och aktiviteter vid nätundervisning. Jag kommer att visa denna lista i slutet av filmen igen så att du kan ta din tid att läsa igenom titlarna en gång till.

Introduktionvideo

Hur ska jag producera dessa filmer? Som ni ser här använder jag mig av hög teknologi när jag skriver för hand och färglägger med mina barns pennor.

Skämt åsido, jag använder mig av väldigt lite teknik här. Ett A4-papper och färgpennor och min telefon. Efter att ha skrivit klart tog jag ett kort med min telefon och laddade upp bilden till min dator. Jag använder de verktyg som jag är mest bekväm med att använda. 

I en film i denna serie kommer jag att prata om IT-verktyg, men om du ska göra en film till dina studenter så hoppas jag att detta är ett gott exempel på hur du kan göra det så enkelt som möjligt. 

Du kan skriva för hand, kanske med lite färg, använd ”lågteknologi” och det som du är bekväm med att använda. 

Innehållet i filmerna var, precis som jag sa innan, ett förslag från akademiker. Jag frågade akademiker vad de ville ha hjälp med, vad de tyckte att jag skulle ta upp i mina filmer. Detta är också något som du kan göra med dina studenter. Fråga dem vad de vill att du ska ta upp. Det kan faktiskt bli innehållet i din kurs. 

Frågan är nu. Ska du organisera eller ska du skapa. Detta är helt upp till dig. Om det redan finns högkvalitativa filmer inom ditt undervisningsområde som presenterar undervisningen från ditt perspektiv så kanske du vill använda dem. Men om det inte finns kommer du att spendera lång tid med att leta efter passande filmer och då är det kanske lättare att skapa egna. I mitt fall var det precis det jag gjorde eftersom jag inte hittade några filmer som tog upp precis det som jag vill förmedla. Dessutom är läget speciellt eftersom detta är en brådskande omställning till digital undervisning. 

Var ska du vara när du skapar dina filmer och var ska jag vara när jag skapar mina? Som du ser så är jag i mitt vardagsrum. Tyvärr blir det lite motljus från fönsterna men eftersom jag inte har ett bättre ställe för tillfället så får det vara så. Åtminstone så är detta ett lugnt hörn med en lugn bakgrund. Detta är något som du bör ta i beaktande; var ska du sitta när du skapar filmer till dina studenter? Ett tyst hörn där du är bekväm och där har den bästa Wi-Fi uppkopplingen. Tänk på att bakgrunden ska vara så lugn som möjligt utan störande eller rörigt intryck. Detta är viktigt att ha i åtanke eftersom det annars kommer att distrahera dina studenter (särskilt de med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). 

En sista sak: Jag vill uppmana dig till att ta anteckningar. Pausa filmen och anteckna. Fundera över hur du kan anpassa filmerna för att använda dem i din undervisning. Detta är mycket bättre än att endast passivt titta på filmerna då det blir ett sätt att interagera med filmen. Jag skulle också gärna vilja ha feedback på mina videos. Du ser mina kontaktuppgifter i rutan. Uppmana även dina studenter att ta anteckningar när de tittar på de filmer som du skapar till dem. 

En kort resumé: 

  • Se till att presentera i korta serier
  • Använd ”låg teknik” och sådan teknik du är bekväm med att använda
  • Skapa tillsammans
  • Fundera på om du ska använda befintliga filmer eller skapa egna

Baskunskaper

2. Hur går jag tillväga när jag ställer om till nätundervisning?

3. Hur kan jag stödja studenters emotionella mående under denna period?

4. Hur förbereder jag studenterna för nätundervisning?

IT-verktyg

5. Vilken plattform ska jag använda för videokonferenser?

6. Hur förbättrar jag min IT-kapacitet för att klara e-lärande

Anpassa undervisning och bedömning

7. Hur anpassar jag min undervisning?

8. Hur anpassar jag min bedömning?

9. Hur undviker jag plagiat i nätundervisningen?

Virtuella lärmiljöer (VLE)

10. Hur ställer jag in mitt VLE-utrymme för att stödja växlingen till nätundervisning?

11.  Hur stöder jag elevernas akademiska kompetensutveckling i nätundervisningen?

Aktiviteter vid nätundervisning

14. Vilka aktiviteter skulle vara lämpliga första veckan?

13. Hur kan studenter arbeta i grupp och dela sina arbeten med varandra i realtid via nätet?